Gevoelsmeter

 

 

Gevoelsmeter

gevoelsmeter

Voor ouders:

Optie 1:

ga eens een moment van rust voor jezelf pakken en ga dan eens terug naar verschillende situaties die jouw kind heeft laten zien.

– een heel ontspannen moment (blauw)
– een heel blij moment (groen)
– een geïrriteerd moment (oranje)
– een heel boos moment (rood)

>> Schrijf onder iedere kleur eens concrete gedragingen die je bij jouw kind ziet behorende bij deze energie.

Een kind is niet zijn of haar gedrag. Het gedrag wat een kind laat zien heeft slechts 2 functies; met het gedrag dat een kind laat zien wil hij/zij iets vermijden (angst of pijn) of iets bereiken (behoeften of verlangens).

Door in rust gewoon eens te kijken naar de uitingen die jouw kind laat zien middels gedrag, kun je anders naar gedrag leren kijken.

Hoe kun je nu met deze inzichten een verbindend moment creëren? Heel simpel. Door dat wat jij hebt opgeschreven in alle openheid en eerlijkheid te delen met je kind en te vragen of het klopt wat jij ziet. Wees stil, luister wat je kind jou hierop te zeggen heeft en haak daar dan op in. 

Optie 2:

Omgekeerd. Laat je kind deze gevoelsmeter zien, vertel wat het inhoudt en vraag eens hoe het kind jou ziet als jij je blauw, groen, oranje en rood voelt. Het is heel interessant om te luisteren wat jouw kind ziet in jou en hoe jouw kind kijkt naar jouw gedrag. Laat dat waar het kind mee komt er in alle openheid ook zijn. Zie het als mogen groeien in je bewust zijn.

Voor onderwijs, kinderopvang, gastouders, etc.

Ga eens in alle openheid met deze gevoelsmeter voor jouw groep staan en vraag de groep hoe ze jou zien, hoe ze naar jou kijken en wat ze van jou zien als jij je blauw, groen, oranje en rood voelt. Ik heb deze opdracht veel gegeven tijdens de leergangen die ik voor het onderwijs gaf. Iedere leerkracht ervaarde gevoelens als verwondering en verbinding door zo open met de klas over een gevoelsmeter te praten door zelf het ‘kwetsbare voorbeeld’ te zijn. Het gevolg? Als de gevoelsmeter er bij de juf mag zijn….dan mag hij er ook bij het kind in openheid zijn.

Ben benieuwd wat je van de gevoelsmeter vindt!

Vul jouw gegevens in en ontvang mijn nieuwsbrief met oefeningen voor een natuurlijke verbinding met kinderen

Linda Kleefman

Cirkel Centrum voor Coaching 06 238 253 70 linda@cirkelcentrumvoorcoaching.nl

Volg me op social: