Het gevoel van écht leven, diepgang en zingeving zit niet in je comfortzone

Het valt mij in deze tijd steeds meer op dat wij mensen steeds teruggeduwd worden in onze comfortzone.
De zone waarin het leven ‘z’n gangetje gaat’, dus makkelijk gaat en we geen moeite hoeven te doen. In die zone ligt niet het grootste geluksgevoel. Niet het gevoel van trots zijn na inspanning. Niet het gevoel van voldaan zijn. Ook niet echt het gevoel van écht leven, diepgang en zingeving. Jouw levenskracht ga je pas voelen in je stretchzone. Toch stuurt ons brein ons steeds opnieuw terug naar je comfortzone. Want de stretchzone betreden, betekent voor je brein: gevaar!! Niet doen dus! Je brein wil jou beschermen tegen gevaar, dus stuurt hij jou terug naar jou comfortzone, ook als dat eigenlijk niet goed voor je is. Je brein zit zo in elkaar dat je steeds bij elke nieuwe stap weer teruggeduwd wordt naar je veilige zone. Een zone die jou geen geluksgevoel geeft, maar wel veiligheid.

Daarom blijven veel mensen hangen in een baan of een relatie die hen ongelukkig maakt. Want daadwerkelijk die stap zetten om je daarvan los te maken roept, angst, spanning en stress op. En daar wil jouw brein je in beschermen. Oók als dat jou diep van binnen ongelukkig maakt.

Je hoeft geen radicale stappen te ondernemen om uit je comfortzone te stappen, je hoeft geen grootse en meeslepende acties te doen.  Kleine mini-acties maken vaak het grootste verschil en houd je op de langere termijn ook makkelijker vol.

Zelf ben ik nu een tijdje bezig met veganistisch eten, een behoorlijk stap in mijn stretchzone. Dit wilde ik graag ervaren na het zien van diverse documentaires en het beluisteren van verschillende podcasts. Ze zeggen ook wel: “je maag is je 2e brein en 2e intuïtie.” Dus essentieel om daar goed voor te zorgen.
Ik beperkte het veganistisch eten eerst tot alleen mijn ontbijt. Want het radicaal omgooien tijdens alle eetmomenten op een dag was een te grote ingewikkelde stap. Dus heb ik dit grote doel in kleinere stapjes opgedeeld. Inmiddels voer ik het ook in tijdens de lunch. En ik merk al echt verschil in mijn energie! Dit stimuleert mij om het vol te houden, ook op momenten dat mijn hoofd zegt voor gemak te willen gaan.

Het lastige is dat ons hoofd harder roept dan het stemmetje vanuit je intuïtie. Dus gaan we eerder mee met wat ons hoofd ons vertelt. Logisch ook aangezien de westerse wereld is ingericht op ons mentale systeem. We hebben vanuit huis of school niet meegekregen hoe het body-mind-soul-systeem werkt.

Tja en daar betalen we nu een hele dure rekening voor. En dat zie je onder andere ook terug aan de manier waarop er met het virus wordt omgegaan.Het wordt allemaal vanuit een oude mentale manier van denken opgelost. Oorzaak – gevolg handelen.
In plaats van: de ideale situatie centraal stellen en daar van achter naar voren in kleine stapjes naar toe werken.

Wat is jouw ideale situatie? Waar wil je eind dit jaar staan en bereikt hebben? Hoe ziet het er uit en wat doe je dan? Hoe voel je je in die nieuwe, ideale situatie?
Heb je dat al helder?
Zo niet, maak dat eens zo helder mogelijk voor jezelf.

Zelfvertrouwen, een diep gevoel van geluk, energie en van betekenis zijn voor een ander… Dit zijn vaak doelen en gevoelens en verlangens waar we naar toe willen. Dit kun je niet bereiken in je comfortzone. Wel in je stretchzone. Juist door kleine stapjes te zetten.
Dat betekent:

  1. Bedenken wat je wilt (ideale situatie, verlangen, droom)
  2. Helder maken waarom je dit wilt. Wat gaat het je opleveren? Wat zijn jouw diepere drijfveren hierachter?
  3. Dit grote doel opdelen in mini-stapjes
  4. Doen. Handelen.
  5. Vieren! Stil staan bij het feit dat je daadwerkelijk een stapje gezet hebt door jezelf te belonen.

Vooral bij stap 3 zul je merken dat je brein jou gaat waarschuwen. Stap 3 vergt moed. Daadkracht.
Vooral bij die stap hebben de meeste mensen hulp nodig. Want de kracht van het hoofd is vaak te sterk. En hebben we niet door dat er allerlei onbewuste programmeringen hierbij een rol spelen, zodat je steeds weer terugvalt in je comfortzone.
Hier komt coaching om de hoek kijken (en vaak ook al bij eerdere stappen). Je weet vaak niet dat je denkt, voelt en handelt vanuit ervaringen uit het verleden, die maken dat je steeds hetzelfde blijft doen (comfortzone). Het bewust maken van wat jou tegenhoudt stap 4 daadwerkelijk te doen is enorm krachtig, helend en bevrijdend.
Het maakt je weg vrij om te gaan! Het maakt je blik breder, wijder en dieper. En daardoor bouw je enorm krachtig aan je zelfvertrouwen.

Ik ga hier uitgebreider en dieper op in tijdens de masterclass van 4 juni, waar ik je van harte voor uitnodig. Je kunt dan ook vragen stellen die echt op jouw situatie betrekking hebben. Meer weten over de masterclass? Lees lees hier verder.

Cirkel Centrum voor Coaching

Linda Kleefman

Mindshifter & Firequeen

Introductiesessie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ontvang tips en trics

Laat hieronder je gegevens achter

Gloednieuwe introductiesessies!

Check hier de info!

Introductiesessie

Over Linda

Na twee keer in een burn-out te hebben gezeten, gooide ik in 2016 het roer om. Het was tijd om weer terug te keren naar de essentie. Mijn essentie. Na acht dagen letterlijk de blaren op mijn voeten te hebben gelopen, wist ik wat ik wilde. Ik nam ontslag in het onderwijs, ik ben voor mezelf gaan zorgen en me vervolgens opgeleid tot persoonlijke coach. Met als doel anderen te begeleiden om te bewegen naar verandering.

Gecertificeerd

Cirkel Centrum voor Coaching is geregistreerd bij