Hoe onderwijs wél kan en bedoeld is

​Ik was uitgenodig voor een open dag van een democratische school (voortgezet onderwijs): VO de Vallei.

Toen ik binnenkwam, was er een jongere in de aula de sterren van de hemel aan het spelen op de piano. Wauw, kippevel, wat een binnenkomst!

Het gebouw lijkt in niks op een reguliere middelbare school. Het is een school met verschillende ruimtes, allemaal op de begane grond. Een aula, een studieruimte, een keuken, een stilte-lees ruimte, een muziekstudio, een fotolab, een ruimte voor scheikunde en natuurkunde, een ruimte waar dingen gemaakt worden in creatieve zin. In de aula staat dus een piano, maar ook een pooltafel, gezellige zitjes en eetplekken. 

Centraal staat de sociocratische en democratische manier van werken en leven. Dat betekent dat kinderen in alles wat er op school plaats vindt worden betrokken. Zij zijn mede eigenaar. Ze geven hun school zelf vorm. Daartoe hebben ze verschillende  kringen waarin ideëen, afspraken en regels worden besproken.

Ik voelde energie, zin en dacht alleen maar: dit zou het onderwijs voor élk kind moeten zijn! Hier wordt elk kind werkelijk gezien, gehoord en begrepen. Hier wordt spelen, hangen, ontdekken en uitproberen gezien als ontwikkelen. Hier is er geen energieverlies van docenten die kinderen iets moeten bij brengen. Nee, als je hier docent (coach) bent, dan kunnen kinderen kiezen voor jou, voor jouw lessen. Dat betekent dat je alleen maar les geeft aan oprecht nieuwsgierige jongeren!

Hier mag je je vervelen. Het vertrouwen is er namelijk dat je vanzelf wel weer nieuwsgierig wordt. Ieder mens is namelijk van nature nieuwsgierig!

Het leven als leerschool, wauw!

Introductiesessie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ontvang tips en trics

Laat hieronder je gegevens achter

Gloednieuwe introductiesessies!

Check hier de info!

Introductiesessie

Over Linda

Na twee keer in een burn-out te hebben gezeten, gooide ik in 2016 het roer om. Het was tijd om weer terug te keren naar de essentie. Mijn essentie. Na acht dagen letterlijk de blaren op mijn voeten te hebben gelopen, wist ik wat ik wilde. Ik nam ontslag in het onderwijs, ik ben voor mezelf gaan zorgen en me vervolgens opgeleid tot persoonlijke coach. Met als doel anderen te begeleiden om te bewegen naar verandering.

Gecertificeerd

Cirkel Centrum voor Coaching is geregistreerd bij