De consequenties van het niet aangeven van grenzen

De laatste tijd heb ik verschillende (ondernemende) vrouwen gesproken waarbij “grenzen aangeven” een onderwerp van gesprek was.

De situaties waar het hier om ging waren heel verschillend.

De ene vrouw sprak in een gesprek met mij haar frustratie uit over de maatregelen bij haar kind op school. Maar sprak deze niet uit op de juiste plek, de plek waar ze de frustratie voelde: school dus. Consequentie: geen verandering en nog steeds een ongelukkige dochter op school.

De andere vrouw heeft een eigen bedrijf en heeft een klant die dagelijks een update van haar werkzaamheden van haar verwacht en ze voelt dat dit niet de manier is waarop ze het beste kan werken. Consequentie: wekelijks minder werkplezier en energieverlies.

Vanuit onze opvoeding zijn vele vrouwen het niet gewend om ten eerste bewust te zijn van wat we voelen en ten tweede om uit dat gevoel de informatie te pakken en tenslotte daar naar te handelen.

In deze onrustige tijd waarin steeds verder genavigeerd wordt naar een onnatuurlijk leven, zullen we onze grenzen kenbaar moeten maken.

Tot hier en niet verder. Punt.

Je lichaam geeft op een heel natuurlijke wijze je grenzen aan. Alleen merken de meeste vrouwen deze niet op, omdat ze compleet in hun hoofd gevangen zitten met gesprekken met zichzelf over allerlei mogelijke scenario’s, to-do-lijsten, verwachtingen van anderen en ze helemaal gericht zijn op de (digitale) buitenwereld.

De eerste stap die je dan te nemen hebt is: PAUZEREN EN GRONDEN!

De meest duurzame en natuurlijke manier van leven, leef je door dagelijks meerdere keren de pauzeknop in te drukken, te boel uit je handen te laten vallen en stil te zijn. Met je aandacht naar binnen te gaan, je voeten op de grond te voelen. En vervolgens je lichaamssignalen op te merken. Wat geeft mijn lichaam nu aan? Welke gedachte ging hier aan vooraf? Helpt die gedachte mij vooruit?

Negen van de tien keer is er sprake van een onwerkbare gedachte en het feit dat je jezelf daarmee identificeert.  Laat deze gedachte los door je lichaam te voelen, je voeten op de grond te zetten en rustig te ademen. De gesprekken in je hoofd komen tot rust.

Van daaruit sta je gegrond, om vervolgens krachtig jezelf neer te zetten en je grenzen uit te spreken. Hand in hand met de spanning, waarbij je zult opmerken dat je het in je hoofd groter hebt gemaakt dan het daadwerkelijk is. Dit creëert enorm veel nieuwe ruimte, vrijheid en mogelijkheden!

Je hebt het recht je leven, je onderneming zo in te richten zoals jij dat wilt! Eigenlijk moet ik het scherper verwoorden: je bent het je kinderen, gezin en klanten zelfs verplicht je grenzen aan te geven! Stel je eens voor welke consequenties dit heeft…..

 

Hulp nodig bij het implementeren hiervan? Vraag een eerste gratis en vrijblijvende kennismakingssessie met Linda in de natuur aan via het contactformulier.

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Evolve

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ontvang tips en trics

Laat hieronder je gegevens achter

Gloednieuwe jaarprogramma Elvolve!

Check hier de info!

Evolve

Over Linda

Na twee keer in een burn-out te hebben gezeten, gooide ik in 2016 het roer om. Het was tijd om weer terug te keren naar de essentie. Mijn essentie. Na acht dagen letterlijk de blaren op mijn voeten te hebben gelopen, wist ik wat ik wilde. Ik nam ontslag in het onderwijs, ik ben voor mezelf gaan zorgen en me vervolgens opgeleid tot persoonlijke coach. Met als doel anderen te begeleiden om te bewegen naar verandering.

Gecertificeerd

Cirkel Centrum voor Coaching is geregistreerd bij