Over bomen knuffelen en zweverigheid

Vorige week kwamen deze termen een paar keer voorbij tijdens gesprekken die ik had. Een mooie uitnodiging om hier iets over te schrijven dacht ik zo!

Ik vind het altijd erg leuk als mensen hierover beginnen. Dat zegt mij welke verhalen, aannames en overtuigingen er in mensen leven. En dat brengt me meteen op het volgende.

We brengen de dag voor zo’n beetje 90 tot 95 % in ons hoofd door. Dat betekent in mijn visie: je bent in gesprek met jezelf. Met je gedachten. Als je in gesprek bent met je gedachten betekent dat tegelijkertijd dat je niet in het hier en nu aanwezig bent.

Test dit meteen maar even: terwijl je zit op je stoel denk dan eens aan een heerlijk ijsje met jouw lievelingssmaak. Probeer terwijl je daar aan denkt maar eens heel bewust en aanwezig je lijf op je stoel te voelen.  Gaat niet hè?

We kunnen ons aandacht en ons bewustzijn maar op één ding tegelijkertijd richten.

Dus terwijl jij dit leest ben je ook in gesprek met jezelf. Er komen gedachten (meningen, oordelen, aannames, etc) omhoog over wat jij leest. Je hebt dat alleen niet door. Toch gebeurt het.

Ook terwijl je naar de wc gaat, je werk doet, op je foon zit te scrollen. 24/7 komen er gedachten voorbij. Die gedachten kleuren jouw werkelijkheid. En bepalen hoe je naar jezelf en anderen kijkt, je je door de dag beweegt. Welke acties je wel en niet doet.

Zijn gedachten feiten? Nee. Het zijn interpretaties.

Ben je daar keer op keer mee in gesprek dan wordt dat ook wel ‘in je hoofd zitten’ genoemd. Dát is pas zweverig! Je bent je niet bewust van het hier en nu en zit met je aandacht hoog: in je hoofd.

Mensen die met twee voeten op de grond staan, zijn zich vele keren op een dag bewust van hun interne conversatie en laten zich daar niet door leiden. Ze zetten deze conversatie opzij en maken hun eigen keuzes, ongeacht welke gesprekken er intern gaande zijn. Ze zijn gegrond, krachtig, aanwezig en met hun aandacht in het hier en nu.  

En dan het bomen knuffelen? Ook dat is een gedachte. Geen feit. Althans heb je überhaupt wel eens iemand een boom zien knuffelen? Of mij dit zien doen? Deze gedachte is dus een verhaal dat zich in jouw hoofd afspeelt. Jouw projectie. Geen feit. Pure zweverigheid dus 😉

 

Vaker down-to-earth-inspiratie hierover ontvangen? Schrijf je via het formulier hiernaast in voor mijn nieuwsbrief. Uitschrijven kan op ieder moment.

 

Evolve

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ontvang tips en trics

Laat hieronder je gegevens achter

Gloednieuwe jaarprogramma Elvolve!

Check hier de info!

Evolve

Over Linda

Na twee keer in een burn-out te hebben gezeten, gooide ik in 2016 het roer om. Het was tijd om weer terug te keren naar de essentie. Mijn essentie. Na acht dagen letterlijk de blaren op mijn voeten te hebben gelopen, wist ik wat ik wilde. Ik nam ontslag in het onderwijs, ik ben voor mezelf gaan zorgen en me vervolgens opgeleid tot persoonlijke coach. Met als doel anderen te begeleiden om te bewegen naar verandering.

Gecertificeerd

Cirkel Centrum voor Coaching is geregistreerd bij